FANDOM


Vycházeli jsme z projektu Klassik 158 fy GServis - při probírce mnoha katalogy asi nejvíce odpovídal tomu, jak jsme chtěli mít domek uspořádaný a hodil se na náš pozemek.

Prizemi

Půdorys přízemí

Samozřejmě - jako asi všichni, kteří se rozhodli pro typový projekt - jsme přišli na to, že některé části domu by se daly řešit jinak. Možná ne lépe, ale více podle gusta investora.

První jednoduchá úprava je využít podschodištního prostoru: pod vyšším ramenem schodiště jde zřídit komora, zpravidla na věci na úklid. To je už natolik standardní úprava, že nemá ani smysl ji zmiňovat, ale tou jsme začali.

ZdivoEditovat

Klassik 158 je projektovaný z jednovrstvého zdiva Porotherm EKO tloušťky 40cm. My ale chceme zateplený dům - a v podstatě k tomu došlo omylem. První z firem, se kterou jsme jednali, Koruna CZ, nabídla konstrukci z tvárnic BST s polystyrenovou izolací - a tím jsme začali zjišťovat spoustu věcí o energeticky úsporných (když už ne nízkoenergetických a pasivních) domech.

Když zeslabíme obdovodé zdi (v případě BST to bylo na 20cm), dům se změnší ... nebo naopak zvětšíme jeho vnitřní prostor a polystyrenovou izolaci nalepíme zvnějšku. Statické konstrukce se nezmění, vnitřní rozpony budou malinko větší - ale v zásadě se moc nestane. To, že nakonec akce skončila zcela novým projektem .. jsme na začátku netušili.

Patro

Půdorys patro

Koupelny a WCEditovat

Při pohledu na projekt je všude místa docela dost. Kromě té části se zádveřím a koupelnou - zejména v přízemí.

Z tenčího zdiva přibude dovnitř cca 32-40cm v obou rozměrech. Co kdybychom toto místo použili v pravém dolním rohu projektu ? V tom rohu je v obou patrech technické zázemí a i koupelně v patře prospěje trocha místa.

Navíc jsme se dohodli, že chceme alespoň jedno (nakonec je samostané jen jedno, ale stačí) samostatné WC. Logicky se nabízí v patře obětovat šatnu ... až na to, že Hela šatnu chce.

Takže nejen, že jsme získané místo nacpali do koupelny - dům jsme navíc ještě o 50cm prodloužili. Výsledek: koupelna v patře by byla o 90cm delší než v původním GServisím projektu.